A CE jelölés. minden, amit tudnia kell

Hírek - tűzgátló ajtó

A CE jelölés. minden, amit tudnia kell

A CE JELÖLÉS. MINDEN, AMIT TUDNIA KELL

A tanúsított, biztonságos, megbízható termékek kiválasztása nem mindig egyszerű és gyors folyamat.

Ez igaz, ha be kell szereznünk egy terméket, és akkor is, ha el kell gondolkodnunk arról, hogy milyen biztonsági rendszert, például tűzgátló ajtót építsünk be, és különböző opciók állnak rendelkezésre.
Ezért szeretné a Dierre biztosítani Önt arról, hogy mi mindig a legjobbat ajánljuk.

Mi a CE jelölés?

Ez a kötelező Európai Megfelelőségi  jelölés biztosítja a vásárlót, hogy a termék megfelel az Európai Közösség a termékek életciklusára vonatkozó szabályozásainak, a tervezéstől a gyártáson keresztül egészen a termék forgalomba hozataláig.

Mikor kötelező a CE jelölés?

Minden építési termék esetében, amely egy globálisan elismert szabvány hatálya alá esik, vagy amelyre vonatkozóan Európai Műszaki Értékelés került kiadásra, tehát a tűzgátló ajtókon, külső ablakokon és bejárati ajtókon, ipari acélajtókon, acéltokon, gipszkartontokon.
Ezzel ellentétben a beltéri ajtók nem tartoznak az elismert szabvány hatálya alá, és ezért nem kaphatnak CE jelölést.

Hogyan szerezhető meg a CE jelölés?

Először a gyártónak teljesítenie kell a jelölendő termékre vonatkozó harmonizált szabvány követelményeit, és ennek ellenőrzését harmadik fél szervezetnek kell elvégeznie. Ha ennek eredménye pozitív, kiállít egy teljesítményállandósági tanúsítványt, majd a gyártónak Teljesítménynyilatkozatot kell kidolgoznia az EU rendelettel összhangban, amely meghatározza az építési termékek forgalomba hozatalának feltételeit, és a CE jelölés ezt követően jeleníthető meg. Így, ha nem rendelkezik teljesítményállandósági nyilatkozattal, vagy ha nincs rendelkezésre álló teljesítménynyilatkozat, a CE jelölés nem jeleníthető meg. A termék CE jelölése után a gyártó nyilatkozza, hogy felelősséget vállal a termék megfelelőségéért a teljesítménynyilatkozattal. (esetünkben a Dierre Idra kültéri tűzgátló ajtó rendelkezik CE matricával).

Nézzük meg részletesen a CE jelölés megszerzésének folyamatát:
– Megtörténik a tipikus termék kiválasztása, az egyes termékcsaládok azonosításával, és több vizsgálat kerül elvégzésre (pl. tűzállósági vizsgálat a tűzgátló ajtók esetében)
– Megtörténik a vállalati rendszer elemzése, figyelemmel a szabványokra, amelyeket be kell tartani, és a megismételhető gyártási folyamat garantálása érdekében
– Harmadik fél ellenőrzi, hogy a rendszer és a dokumentáció megfelelőek-e, és hogy a teljesítményállandósági tanúsítvány
kiadható-e.
– Ezen a ponton az adott termék, melynek vizsgálata megtörtént, megjelölhető a CE jelöléssel– Új vizsgálatok kerülnek elvégzésre a termékváltozatok kifejlesztéséhez, és az úgynevezett EXAPS szabványokhoz kapcsolódó kiterjesztések megszerzéséhez
– A CE jelöléssel ellátott terméken a Dierre matricát helyez el, így az ügyfél azonnal tudomást szerezhet róla. (Kültéri acélajtók)

Végül meg kell jegyeznünk, hogy a CE jelöléshez két fontos dokumentum kapcsolódik: a Teljesítményállandósági Tanúsítvány és a tűzgátló ajtó Teljesítménynyilatkozat, melyet a hatóság felé minden esetben dokumentálnunk kell.
A Teljesítményállandósági Tanúsítványt független bejelentett szervezet állítja ki, és igazolja a gyártó alkalmasságát a 305/201 sz. EU Rendelet rendelkezéseinek teljesítésére a következő tevékenységek sikeres teljesítését követően:

– A gyártóüzem kezdeti felülvizsgálata.
– A gyári gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete és ellenőrzése.
– A termék forgalomba hozatala előtt vett minták felülvizsgálata.
– A Teljesítménynyilatkozat, amely a termék teljesítményének leírását tartalmazza a harmonizált műszaki leírásban meghatározott alapvető jellemzők alapján.
Ha Dierre terméket választ, ne feledje, hogy a tervezőnek mindenképpen tisztában kell lennie a termék helyével, hogy jelezni tudja, hogy az ajtó kültéri acélajtó vagy beltéri tűzgátló ajtó használatra készült-e. Tehát a tervezőnek tisztában kell lennie a termék rendeltetési céljával. 
Ha további felvilágosításra van szüksége, vagy úgy érzi, hogy az Ön terméke nem „egyértelmű” eset, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Dierre kapcsolattartójával.

A CE jelölés 2019 novembere óta kötelező. Végül, lehetővé teszi Önnek, a vásárlónak, akinek ki kell választania egy terméket, hogy kihasználja az extra garancia előnyeit, illetve a mi számunkra, hogy nagyobb felelősséggel és értékkel ruházzuk fel nem csak a terméket, hanem a teljes ellátóláncot is.

Összes hír