Tűzgátló ajtó és elektromos zár ellenoldal

Hírek - tűzgátló ajtó

Tűzgátló ajtó és elektromos zár ellenoldal

TŰZGÁTLÓ AJTÓ ÉS ELEKTROMOS ZÁR ELLENOLDAL

Fontos tisztázni, hogy pontosan mit jelent az elektromos zár vagy az elektromos zár ellenoldal kifejezés. Az elektromos vagy motoros zár, magát a zártestet jelenti, melyben a zár nyelvet egy elektromos motor mozgatja. Ilyen zártestek általában a tűzgátló bejárati ajtóban fordul elő, ahol hozzárendelik egy ujjlenyomat leolvasóhoz vagy egyéb kényelmi funkcióhoz.

Elektromos zár ellenoldal a keresett

Általánosságban elmondható, hogy ügyfeleink, szinte kizárólag elektromos zár ellenoldalt keresnek. Az ok nagyon egyszerű, ennek segítségével relatíve olcsón meg tudjuk oldani, hogy az általuk tűzgátló ajtóval elzárt területre, kizárólag illetékességgel rendelkezők tudjanak belépni. Az ajtó lapján nincs is szükség nagyobb átalakításra, csupán a standard kilincsgarnitúrát kell átcserélnünk egy gomb-kilincs garnitúrára. Az ellenoldal elhelyezése ellenben már a tokszerkezetbe kerül, így ott átalakításokra is szükség lesz, mely nem minden esetben könnyen megoldható kompromisszumok nélkül. 

Utólag, csak kompromisszumokkal

A raktári tűzgátló ajtó forgatható nyitásirányú, ezért a benne található zárszerkezet is ennek megfelelően lett kialakítva. Az ajtó középen 1 záródási ponttal rendelkezik, ellentétben a hagyományos zártestekkel, ahol a csapda és a retesz egymás alatt kerül elhelyezésre.

Ennek következtében a Split tűzgátló ajtó utólagosan nem alakítható át. A zár ellenoldalt bele tudjuk vágni kisipari módszerekkel a tokszerkezetbe, és egy gomb-kilincs segítségével működőképes az elképzelés, de ebben az esetben az ajtót nem fogjuk tudni a cilinderbetéttel bezárni. A zárszerkezet retesz részei ugyanis a csapda fölé és alá zárnak, melynek következtében nem lesz a fogadásukra hely az ellenoldalnál. 

A tűzgátló ajtó és az elektromos zár ellenoldal bemutatása egy IDRA ajtón szemléltetve
A videóban megmutatjuk, hogy a raktári tűzgátló ajtó milyen tokszerkezettel rendelkezik, milyen magas a fix küszöbszerkezete, illetve hol helyezkednek el azok a csavarok, melynek segítségével a tok szétszerelhető és az ajtó nyitásiránya megváltoztatható. A bemutató videó szerves része a weboldalunkon megjelenő: L/R tűzgátló ajtó jelentése és átszerelése című blog bejegyzésünknek.

 

Jöjjön el, nézze meg élőben!

Elektromos ellenoldal igény esetén mindig érdemesebb a gyári kivitelt választani. Az egyedi tűzgátló ajtó szerkezetek esetében az ellenoldal helyét kialakítják, és megfelelő zártesttel fogják ellátni. IDRA szerkezeteink ebben az esetben egyedileg az Ön igényeinek megfelelően kerülnek legyártásra, így mindig érdemes egy 6-8 hét beszerzési idővel számolni.

Amennyiben a határidő egyedi okokból nem vállalható, úgy szükség esetén érdemes lehet a bejárati szélfogóknál használatos síktapadó mágnes megoldást választani. Az átalakításhoz szükséges tűzgátló gomb-kilincs garnitúra, fekete színben a raktárkészletünk részét képezi.

Amennyiben nem rendelkezik kellő tapasztalattal a tűzgátló ajtók műszaki kivitelével kapcsolatban, úgy keresse kollégáinkat telefonon vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol személyesen is meg tudja tekinteni a vásárolni kívánt ajtókat, kiegészítőket.

Összes hír