A füstgátló és tűzgátló ajtó különbségei

Hírek - tűzgátló ajtó

A füstgátló és tűzgátló ajtó különbségei

A speciális ajtók élet és vagyonvédelemre szolgálnak


Általános, hogy a lakó és középületekben vészhelyzetek esetéré különféle speciális ajtók vannak beépítve a lakók és ott tartózkodók biztonsága érdekében.

A leggyakrabban használt ajtók egy bizonyos része füstgátló, melyet néha tévesen tűzgátló ajtónak azonosítanak.

Bár azok a kinézetüket tekintve hasonlóak lehetnek, de funkciójukat tekintve nagyban különböznek egymástól. Mindkettőt úgy tervezték, hogy azok élet és vagyonvédelemre alkalmasak legyenek, tartsák távol a mérgező füstöket és a tűz lángjait az épületben tartózkodóktól.A funkciójuk eltéréséből adódóan míg a füstgátló ajtókat úgy alakítják ki, hogy elzárja a mérgező gázokat a bent tartózkodóktól, addig a tűzgátló ajtók a tűzet és annak hőjét is hivatottak a megfelelő ideig ideig akadályozni az átjutásban a védendő területre. 

Mindkét esetben, az ajtók védelmi funkciója miatt az otthonainkban is használatosak, gondoljanak csak a kazánhelyiségekre vagy mostanában a napelemek akkumulátorainak tárolására alkalmas helyiségekre.

 

A tűzgátló ajtó lehet füstgátló, de fordítva általában nem igaz

 

Az alábbiakban megosztunk néhány alapvető információt a fenti nyílászárókkal kapcsolatban.

Mindenekelőtt az ajtók felépítéséből és azok alapvető különbségeiből kell kiindulnunk.

A tűzgátló ajtókat úgy tervezték, hogy azok az épületet különböző tűzszakaszokra bontsák és bizonyos területeket elszeparáljanak egymástól a tűz esetére. Ezen túlmenően, amikor az emberek a tűzgátló ajtók szerkezetén és célján gondolkodnak, valószínűleg arra a következtetésre fognak jutni, hogy azok általában lehetnek füstgátlók is, de fordítva nem minden esetben.

Egyszerűen fogalmazva, amikor az emberek áttekintik a tűzvédelmi ajtó és a füstgátló ajtó közötti különbséget, fontos megjegyezni, hogy a füstajtók nem mindig rendelkeznek ugyanolyan képességekkel és jellemzőkkel, mint a tűzvédelmi ajtó. Ennek az az oka, hogy a füstgátló ajtókat nem úgy tervezték, hogy megakadályozzák a lángok helyiségről helyiségre terjedését, legfontosabb céljuk a füst terjedésének gátlása.
 

Az ajtókat külső jegyeik alapján is megkülönböztethetjük

 

Szerencsére mindkét ajtót nagyon könnyű beazonosítani, ha a felhasználók tudni szeretnék a különbséget. 

Ez azért van így, mert ezeket az ajtókat mindig egyértelműen meg kell jelölni egy táblával, hogy mindenki láthassa és tisztában legyen a funkciójával

Az ajtókon elhelyezett táblákon kívül az emberek a gyártó által felhasznált anyagok alapján is megtudhatják mi a különbség. 

Látni fogják, hogy a füstgátló ajtók sok esetben alumíniumból vagy fából készülnek és akár nagyméretű üvegeket is tartalmazhatnak. Ilyen ajtókat általában a lépcsőházakban találunk ,mely lezárja azokat az emeleti folyosóktól és ezáltal a különböző szinteket is. Az ilyen lépcsőházakat hívjuk füstmentesnek. 

Elsődleges céljuk a speciális tömítéseikkel megakadályozni, hogy pl. a fenti esetben a lépcsőházba, mely általában a menekülési útvonal, a füst betörjön és nehezítse az épület biztonságos elhagyását. Ezen ajtók nem minden esetben tűzállóak is, hisz elsődlegesen nem ez a funkciójuk. Megfigyelhetjük, hogy a nagyobb irodaházak esetében a lépcsőházak üvegezett kecses füstgátló ajtói mögött, amolyan zsilip rendszerben mindig látunk egy kevésbé esztétikus, általában tele kivételű tűzvédelmi ajtót is.

Mindenkinek tudnia kell azt is, hogy a tűzgátló ajtók olyan anyagokból állnak, amelyek nagyon nagy mértéken rendelkeznek hőszigetelő tulajdonságokkal is, így hosszabb ideig ellenállnak a lángoknak. A szerkezetük ennél fogva általában acél és megjelenésükben is sokkal robusztusabbak, tele vagy kis mértékben üvegezettek.

 

Védelmi jellemzők

Amikor az emberek egy épületben vannak ahol esetleg tűz van, fontos hogy tudják, az intézményekben látott ajtókat úgy tervezték, azok legalább 30-120 percig ellenálljanak a lángoknak. A tűzvédelem egyik fő feladata ugyanis, hogy megvédje az embereket a tűz és a füst káros hatásaitól. 

A használt ajtók funkciója is különbözik a védelemben. A tűzvédelmi ajtók ritkán automatizáltak, de ilyen esetekben általában az önzáró funkciójukból adódóan mechanikus úton záródnak és képesek a fő funkciójukat teljesíteni és a tűz terjedését akadályozni.

Az ajtókon elhelyeznek úgynevezett tartómágneseket, melyek tulajdonképpen elektromágnesek. Amint az épületben tűz keletkezik és a tűzjelzőrendszerek áramtalanítják az épületet, abban a pillanatban a tartómágnesek elengednek és a mechanikus ajtócsukóknak köszönhetően azok azonnal záródnak és megakadályozzák a tűz esetleges továbbterjedését.

Azok számára, akik esetleg nem ismerik a füstgátló ajtó elsődleges célját, fontos tudniuk, hogy ezek az ajtók speciális tömítésekkel készülnek és szinte teljes egészében képesek elzárni a tűz által gerjesztett mérgező füstöt a védett területtől.  A Dierre Idra termékek speciális gumitömítéseket és automata küszöböket tartalmaznak így a tűzgátló ajtó ára, mely füstgátló funkciókkal is rendelkezik mindig magasabb, mint amelyik nem rendelkezik eme tulajdonságokkal.

Ezek a tömítések és küszöbök az egyének védelmét szolgálják, akkor aktiválódnak amikor az ajtók záródnak, így szinte kivétel nélkül el kell őket látni ajtócsukóval.

Fontos a karbantartás és a javítás


Ezek az ajtók csak meghatározott ideig használhatók karbantartások nélkül. Elengedhetetlen, hogy az egyik vagy mindkét ajtóval kapcsolatos problémákat azonnal orvosolják. Valójában nem számít, ha a kár kicsi, nem súlyos, mivel minden problémát azonnal jelenteni kell és ki kell javítani. 

A beazonosítás és a tanúsítványok megtalálása az ajtókon általában egyszerű, mivel az ajtólapok pántfelöli oldalán  egy kis fémtábla található, mely tartalmazza az ajtó nevét, gyártóját, sorozatszámát és általában a besorolását is. Ez az információ sokféle helyzetben és körülmény esetén jó szolgálatot tesz, beleértve a karbantartó és/vagy a helyi tűzoltó kérdéseire is választ adhat.

Összes hír