IDRA tűzgátló ajtó beépítési útmutató (fordítás)

Hírek - tűzgátló ajtó

IDRA tűzgátló ajtó beépítési útmutató (fordítás)

1. A termék kicsomagolása és beépítése előtt győződjön meg róla, hogy megfelelő nyitásirányú ajtót vásárolt. A fenti ábrán jobbos, míg alább a balos nyitású IDRA látható. A kétszárnyú tűzgátló ajtó nyitásirány meghatározása minden esetben a fő szárnyra vonatkozik (kilinccsel rendelkező szárny). A nyitásirány meghatározásához álljunk úgy, hogy az ajtót magunk felé nyitjuk. Amelyik oldalon a pántokat látjuk, olyan nyitásirányú a vásárolt termék

 

2. Ellenőrizze le a termék befoglaló méreteit annak beépítése előtt. Az ábra tartalmazza, hogy a falazókarmokat milyen magasságokban találja az ajtó tokján.

A megfelelő szerszámokkal (pl: lapos véső) alakítson ki ék alakú falhornyokat a kihajtható falazókarmok számára a falazatban, amennyiben az lehetséges.

 

3. Amennyiben a termék kétszárnyú és/vagy nagyméretű és a tokszerkezete szétszedve érkezik, úgy a függőleges és vízszintes tokszárakat a képen látható műanyag sarokelemmel és csavarhúzó segítségével szerelje össze. A szereléshez építse be a távtartókat a függőleges tokszárak aljára az ábra szerint. A beépítés során az ajtótok szemöldök elemét a maximális gondossággal vízszintezze ki.

 

4. Ellenőrizze le az átlós méreteket. Az átlók méreteinek minden esetben meg kell egyezniük egymással. Hajtsa ki a falazó karmokat a tok hátsó része felé.

A padlóburkolat figyelembevételével helyezze a falnyílásba a kész ajtószerkezetet vagy kétszárnyú ajtó esetén a tokot. Az idra ajtó nem rendelkezik padlóbenyúlással, így azt minden estben a végleges padlószint magasságába helyezzük el. Az ajtó ideiglenes rögzítéséhez, pozícióban tartásához használjon faékeket. Mindig ellenőrizze a függőleges és vízszintes megfelelősséget.

 

5. Az ábrán az acél vaktokra szerelt valamint a blokktokos tűzgátló ajtó variációkat láthatjuk, melyhez a Dierre Visual szerkezet profilját ajánlja a gyártó.

Baloldalon láthatjuk a vaktokos beépítési módot, ahol előreszerelt falazókarmokkal építették be a fogadószerkezetet. A vaktokot a hozzá rögzített falazókarmokkal együttesen, cementhabarcs használatával falazzuk be, a már előre elkészített falhornyokba. Az ajtó tokszerkezetét csak a cementhabarcs teljes megszilárdulása után lehet a vaktokra felszerelni. A rögzítéshez használjunk 5,5x25 mm-es csavarokat, melyhez 4,5 mm-es furatokat készítsünk.

A jobboldalon látható blokktokos megoldásnál, először szereljük be a blokktokot megfelelő fém dűbelek segítségével, majd 5,5x25 mm-es csavarokkal rögzítsük fel az ajtó tokszerkezetét a fogadóra.

A falazat és a tokszerkezet közötti kisebb hézagok esetében szilikonnal tömítsük ki. A nagyobb szerelési hézagoknál azonban használjuk tűzgátló PUR habot.


 

6. Baloldalon a tok dűbeles rögzítése, míg jobboldalon a kőműves beépítési mód ábráját láthatjuk.

A tokon található falazókarmok, valamint a tokszerkezet befalazására, használjon gyorskötésű cementhabarcsot. A beépített tokszerkezet és a falazat közötti hézagokat is ezzel az anyaggal töltse ki hézagmentesen.

Amennyiben valamilyen okból (pl.: látszó betonszerkezet az épületben) nem lehetséges a falhornyok kivésése a kőműves technológia kivitelezésére, úgy használjunk fém dűbeleket a tok megfelelő rögzítéséhez.

A dűbeles megoldásnál használjunk legalább 8x70 mm méreteket. (11 db dűbel szükséges a tok rögzítéséhez). A kisebb hézagok tömítésére használjunk tűzálló szilikont. Közepes hézagoknál már a tűzgátló hab alkalmazását javasoljuk.

Kőműves technológia alkalmazása esetén cementhabarccsal tömítsük legalább 15mm vastagságban a falhézagokat az ábrának megfelelő módon.

Megjegyzések a baloldali ábrán: Hőre táguló extra tömítés a tok mindhárom oldalán.

Megjegyzések a jobboldali ábrán: A falazókarmokat hajtsa ki a tokszerkezetből.

 

 7. Az ábrán szerepel az EI2 60 valamint az EI2 120 perces tűzgátló ajtó gipszkarton falba történő beépítéséhez szükséges rétegrend felépítése.

A baloldalon a 60 perces kialakítás rétegrend dupla tűzgátló gipszkarton réteggel és az alábbi megjegyzésekkel fentről lefelé:

Gipszkarton szerelő által elkészített szerkezet egymásba fordított C profilokkal.

Középen a hőre habosodó intumex tömítést mutatja az ábra.

Alul mutatja az ábra, hogy gipszkarton falba történő építés esetén kötelező az átfogótok kiegészítő használata.

Jobboldalon a 120 perces kialakítás látható 3 rétegű gipszkarton borítással.

A megjegyzések megegyeznek a 60 perces kialakítással.

Mindkét esetben a falazat belső oldalát is lássuk el 1-1 réteg tűzgátló gipszkartonnal.

 

 8. Önzáró rugós sarokpánt.

Az ábrán fentről lefelé az alábbi megjegyzések olvashatóak.

Rugórögzítő stift

6 mm-es hatszög imbuszkulcs

Csap hatszög horonnyal a 6 mm-es imbuszkulcshoz.

A 6 mm-es imbuszkulcs segítségével húzza fel a rugót a nyílás irányában, majd az erre a célra kialakított furatba illessze be a csomagban található apró stiftet.

Próbálja ki a tűzgátló ajtó önzáró funkcióját az ajtó 45 fokos kinyitásával.

 

9. Állítható sarokpánt (KO pánt)

A Split ajtó magasságának beállításához lazítsa meg a csapot, illesszen a nyílásba egy 6 mm-es imbuszkulcsot és végezze el a szükséges beállításokat.

 Az állítható pánt kizárólag kétirányú mozgatást tesz lehetővé.

Az ábra megjegyzései a következők:

Rugó nélküli csapfej

M5x5 hüvely

6 mm-es imbuszkulcs

Csap hatszög nyílással a 6 mm-es imbuszkulcs számára.

 

10. Az ábra megmutatja, hogy az alap kiegészítőként átvett kilincsgarnitúrát milyen sorrendben kell az ajtólapra felszerelni.

Szerelje fel az ajtókilincs szerkezetet, majd ellenőrizze le, hogy az ajtó megfelelően záródik-e. Amennyiben Multipla ipari acélajtót építünk be és a beépítés vaktokra történik, úgy a zárnyelv műanyag fogadóját el kell távolítani.

Fontos: Az ábrán egy tűzgátló zárszerkezet látható. A zárnyelv mozgatását szabályzó csavar kizárólag a pánik kivitelen található.

Az ábra mutatja, hogy abban az esetben, ha Ön 120 perces ajtót vásárolt, akkor a hozzá kapott hűre duzzadó alátét lemezeket minden esetben helyezze el azt az ajtólap és a kilincsgarnitúra között.

 

11. A kétszárnyú tűzgátló ajtó sarokpántjainak elhelyezkedését áttekintő ábra.

 

Megjegyzések az ábra alatt:

A zárfogadót a nyíl irányában lehet beállítani.

Az ajtó beépítése után távolítsa el a padlóról az ideiglenes távtartót.
 

Megjegyzések baloldalon:

Fő ajtószárny (balos nyitásirány)

Rugós önzáró pánt

Rugós önzáró pánt

Állítható sarokpánt

Megjegyzések jobboldalon:

Állítható sarokpánt

Rugós önzáró pánt

Rugós önzáró pánt

Másodlagos ajtószárny

Távtartó (a beépítés végeztével el kell távolítani)

 

12. Állítsa be a csukássorrend szabályzót úgy, hogy az kb. 90 fokos szöget zárjon be a fő ajtószárnnyal. (fő ajtószárnynak nevezzük azt a szárnyat, melyen a kilincs található)

Rögzítse a PVC padlóütköző elemet, melyet úgy kell felszerelni, hogy a másodlagos ajtószárny rúdja pontosan bele tudjon illeszkedni az erre a célra kialakított furatba, mikor az ajtószárny zárva van.

Megjegyzések, alkatrészek bemutatása.

 

Baloldali ábra fentről lefelé:

Rúdblokkoló kapcsoló felső rúddal

Csukássorrend szabályzó (ipari acélajtó esetében nincs)

 

Középső ábra:

Másodlagos ajtószárny ütköző (Ipari acélajtó esetén nincs)

Alsó rúd hüvely

 

Baloldali ábra:

Alsó rúd.

 

Szerző: projektajto

Összes hír