L/R tűzgátló ajtó jelentése és átszerelése

Hírek - tűzgátló ajtó

L/R tűzgátló ajtó jelentése és átszerelése

Magyarra fordítva annyit jelent, hogy Bal/Jobb, azaz a nyitásirány meghatározása. Elviekben egy ajtó nem lehetne egyszerre mindkettő, de a tűzgátló ajtók gyártása során figyelembe kell venni olyan szempontokat is mint a szállítás és a raktározás.

Mindkét esetben óriási terhet vesz le forgalmazók válláról, hogy a gyárak olyan termékeket állítanak elő, melyek megfelelnek a fenti elvárásoknak. Egy raktári tűzgátló ajtó esetében nem mindegy, hogy az adott raktárban egy vagy két pozíció számon szerepel ugyanazon ajtó, illetve a raklapos termékeknél az egymás fölé vagy elé tárolás lehetősége.

A Split tűzgátló ajtó megfelel a fenti elvárásoknak. Műszaki kivitelének köszönhetően megoldották a nyitásmód utólagos meghatározásának lehetőségét. A körbefutó tokszerkezet teszi ezt megoldhatóvá és a 4 oldalon falcolt ajtólap. A zárszerkezet középen helyezkedik el az ajtólapon és a kialakítása olyan, hogy roncsolás nélkül, kizárólag az ajtó megfordításával azonnal működőképes, azon átalakításokat nem kell végeznünk.

A tokra szerelt ajtó alapértelmezetten jobbos nyitásra van előkészítve. A körbefutó tokszerkezetet, ha szemügyre vesszük, látható, h9ogy az egyik rövidebb oldalon eltér a többi 3 oldaltól.

Amelyik eltér, az az ajtó alja. Ott a toknak nincs túlnyúlása, így az felállítva a talajra állítható. Amennyiben a nyitásirányát meg szeretnénk fordítani, nincs másra szükségünk, mint egy csavarhúzóra. 

L/R tűzgátló ajtó tokszerkezetének bemutatása
A videóban megmutatjuk, hogy a raktári tűzgátló ajtó milyen tokszerkezettel rendelkezik, milyen magas a fix küszöbszerkezete, illetve hol helyezkednek el azok a csavarok, melynek segítségével a tok szétszerelhető és az ajtó nyitásiránya megváltoztatható. A bemutató videó szerves része a weboldalunkon megjelenő: L/R tűzgátló ajtó jelentése és átszerelése című blog bejegyzésünknek.


Az ajtó kinyitása után láthatóvá válik, hogy a sarkokban található 2-2 db csavar mely a tokot egymáshoz rögzíti. Mind a két rövidoldali tok elemet csavarozzuk ki, majd cseréljük meg a kettőt. Amennyiben minden a helyére kerül már nincs más dolgunk, mint talpra állítani az ajtót és megbizonyosodni róla, hogy minden működőképesen a helyére került. Mint fentebb említettük a zárszerkezetet nem kell ki vagy átszerelnünk, az alapból működőképes. A kilincsszerkezet szintén kompatibilis bármely nyitásiránnyal és a felfogatásához szükséges furatok elő vannak készítve mindkét nyitásirányhoz és azokat a hosszúcím takarni fogja. Amennyiben az ajtó alatt, technikai okokból nem maradhat bent a „küszöb” úgy azt nem is kell visszaszerelnünk, de ebben az esetben lényegesen nehezebben lehet beépíteni az ajtót. Javasoljuk, hogy még abban az esetben is  ha később ki is fogjuk szerelni, a beépítés idejére mindenképpen hagyjuk bent és utólag szereljük azt ki. A tűzgátló ajtó minősítése miatt nem kell aggódnunk. Az alsó tokelem nélkül is teljesíti a tűzvédelmi követelményeket és érvényes marad annak minősítése.

Összes hír