Egyszárnyú Split tűzgátló ajtó beépítési útmutató (fordítás)

Hírek - tűzgátló ajtó

Egyszárnyú Split tűzgátló ajtó beépítési útmutató (fordítás)

1. A termék kicsomagolása előtt minden esetben ellenőrizze le a falnyílás magasságát valamint a szélességét, hogy megfelelő terméket választott-e.

A Split tűzgátló ajtó L/R nyitásirányú. A termék 180 fokos forgatásával a beépítés helyszínén is eldöntheti, hogy milyen nyitásirányú ajtóra van szüksége. A nyitásirány meghatározása az alábbiak szerint történjen:

Álljon szembe az ajtóval úgy, hogy azt maga felé nyitja. Amennyiben a pántokat jobb oldalon találja, az ajtó jobbos.

 

2. A megfelelő eszközökkel (pl: lapos véső) alakítson ki ék alakú falhornyokat a kihajtható falazókarmok számára.

Illessze a falba a komplett ajtószerkezetet (ne szerelje le az ajtólapokat), faékekkel és távtartókkal rögzítse azt, majd állítsa be az ajtó átlóit úgy, hogy azok mért értékei megegyezzenek egymással. A padlócsatlakozásnál a tokot minden esetben a végső padlószinthez igazítsa, a tok nem rendelkezik padlóbenyúlással. A vízszintes és függőleges méretekre minden esetben figyeljen. Az ajtószárnyakat csukja be és ellenőrizze, hogy azok mindenhol belefeküdjenek a tokszerkezetbe. Amennyiben eltérést tapasztal, igazítsa a tokot az ajtólaphoz, annak végleges rögzítése előtt.

 

3. Gyorskötésű cementhabarcs használatával falazza be a falazókarmokat és a tokszerkezetet. Amennyiben valamely esetben a falvésés az adott helyen nem kivitelezhető, ott a tok beépítését fém csavarok használatával is ki lehet helyettesíteni. A munka befejezése előtt a tűzgátló ajtó és a fal közötti hézagot töltsük ki a cementhabarccsal. A tűzgátló PUR hab használatáról és lehetőségeiről érdeklődjön a helyi illetőségeken.

 

4. Amennyiben a helyszínen a falazókarmos beépítési nem alkalmazható (pl: betonszerkezet, melyet utólagosan már nem vakolnak) úgy minimum 8x70 mm méretű expanziós dűbelekkel történő rögzítést is lehet alkalmazni. Az ilyen esetekre a tokszerkezeten gyárilag ki vannak alakítva a furatok, melyeket a pántok magasságában alakítottak ki (A tűzgátló tömítés alatt találjuk a furatokat)

 

5. A termék biztonságos berögzítéséhez a tokszárakon 4-4 db, valamint a tokfelsőn 1 db falazó fül áll rendelkezésünkre. A dűbeles beépítési mód választása esetén a tokszárakon található 3-3 db, valamint a szemöldökön 1 db előre elkészített furat található. Amennyiben valamilyen okból alternatív rögzítési pontokra is szüksége lenne, úgy használja a falazókarmokon előre kialakított furatokat. A munkamenet végeztével a falazat, valamint a tok közötti hézagokat minden esetben töltsük ki cementhabarccsal.

 

6. Az ábra a  sarokpántok és a zártest elhelyezkedését mutatja.

A legfelső pozícióban egy állítható konstrukciós pánt, középen az önzáró rugós pánt valamint alul ismét egy állítható KO pánt található.

Az ábrán szerepelnek még az olasz szabvány méretei az ajtónak.

 

7. Önzáró rugós pánt. A rugós pánt felhúzása.

Egy 6mm-es imbuszkulcs segítségével húzza fel a rugót a nyílás irányában, majd az erre a célra kialakított furatba illessze be a zacskóban található stiftet. Próbálja ki a tűzgátló ajtó önzárását. A jó beállítás esetében annak 45 fokról akadálymentesen be kell húznia az ajtót. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy ismételten végezzük el a fenti műveletsort.

Az ábrán fentről lefelé az alábbiak vannak megjelölve: Rugórögzítő stift, 6 mm-es imbuszkulcs, csap hatszögű nyílással az imbuszkulcs fogadásához.

 

8. Állítható sarokpánk (KO) Az állítható konstrukciós pánt az ajtó magasságbeli állítására szolgál. Lazítsa meg a pántot, illesszen a hüvelybe egy 6 mm-es imbuszkulcsot és végezze el vele a szükséges pozíció beállítását. Az ábrán látható az ajtó lehetséges szabályozási iránya (fel-le) valamint, hogy pánt maga egy rugó nélküli csapfej. Az ábra jelöli továbbá, hol található a kulcsnyílás a pánton.

 

9. Ajtókilincs felszerelése. Szerelje fel csavarhúzóval a csomagban található fekete gyári kilincsgarnitúrát, majd ellenőrizze le, hogy az ajtó megfelelően működik-e. A zárnyelv valamint az ajtólap közötti hézag csökkentésére a zártest állítható. 120 perces tűzgátló ajtó esetében kapni fog a termék mellé 2 db hőre duzzadó alátétet, melyet az ábra szerinti, a kilincs és a lap közé helyezzük be annak felszerelése előtt. A zárnyelv mozgását szabályzó csavar kizárólag a pánik zártesteken található.
 

10. Tűzgátló ajtó küszöb. Az ajtó szakszerű beépítése és beszabályozása után el kell döntenünk, hogy annak küszöbszerkezetére szükség van-e. Eltávolítás esetén a 11. ábra szerinti csavarok kicsavarásával az alsó padlóösszekötő elemet el lehet roncsolásmentesen távolítani. A küszöb eltávolítása esetén is érvényes marad annak minősítése. Az ábra mutatja a tokösszekötők közötti különbségeket. A felső alacsonyabb peremmel rendelkező kerüljön alulra, míg a nagyobb peremmel rendelkező felülre. Amennyiben az átszerelést helyesen végezzük el, úgy a szerelési hézagot a szélesebb perem takarni fogja. Amennyiben a küszöb eltávolítása mellett döntöttünk (folyamatos közlekedés vagy akadálymentesség) úgy az abban található füstzáró tömítést vegyük ki és akár sziloplaszt segítségével ragasszuk azt az ajtólap aljára.

 

11. Amennyiben az alsó keresztmerevítőre használati okokból nincsen szükség és/vagy az akadályozza esetlegesen a könnyű anyagmozgatást, úgy a jobb valamint a baloldalon található 2-2 db csavar ábra szerinti kicsavarásával el lehet azt távolítani. A Dierre Split ajtó a keresztmerevítő eltávolítása után is megőrzi a tanúsítványban rögzített tűzgátló tulajdonságait.

 

12. A teljesség igénye nélkül az alábbi kiegészítők érhetőek el a Dierre Split nyílászárókhoz: ajtócsukó szerkezetek, pánik rudazatok és zártestek, légzáró gumitömítés. Ezen tartozékokat külön tartozékként lehet megvásárolni üzletünkben. A tartozékok felszereléseinek lehetőségeiről a kapcsolat menüponton tudja értekezni kollégáinkkal vagy személyesen is ellátogathat bemutatótermünkbe. Az ajtószerkezetek felszereléséhez szükséges belső merevítések az ajtólapon belül rendelkezésre állnak, de a csukók számára szükséges furatokat a beépítést végző szakembernek kell kialakítania (típusfüggő kialakítás) Az ábra mutatja, hogy a zárszerkezet jelzett csavarjainak oldásával finom hangolhatjuk a tok és a lap közötti hézagot.

Összes hír